Robotica – o mica istorie in date

320 iHr.

Filozofului grec Aristotel ii apartine acest citat celebru:

“Daca fiecare instrument ar fi fost capabil de sinestatator sa-si realizeze functiile, atunci mesterii nu ar fi avut nevoie de muncitori, iar stapanii de sclavi.”

Aristotel

1495

In jurul anului 1495, Leonardo da Vinci a schitat planurile pentru un robot umanoid.

1700 – 1900

Intre anii 1700 si 1900 au fost create o serie de sisteme automate (roboti) de marime naturala, inclusiv o rata mecanica faimoasa realizata de Jacques de Vaucanson care putea sa-si intinda gatul, sa bata din aripi si chiar sa inghita mancare.

1913

Henry Ford instaleaza in fabrica sa de masini prima linie de asamblare din lume pe banda transportoare. Un Model T poate fi asamblat in 93 de minute.

1920

Karel Capek inventeaza cuvantul „robot” pentru a descrie masini care seamana cu oameni in piesa sa numita R.U.R. (Rossum’s Universal Robots). Piesa era despre o societate care a fost inrobita de robotii care, candva, i-au servit.

Aceasta idee este acum o tema comuna in cultura populara, exemple fiind Frankenstein, Terminator, The Matrix etc.

1932

Primul robot adevarat de jucarie a fost produs in Japonia. „Lilliput” era o jucarie automaton care mergea. Era confectionat din tinichea si avea doar 15 cm inaltime.

1937

Alan Turing isi lanseaza lucrarea „Pe numere computabile” care incepe revolutia computerului.

1941

Legendarul scriitor de science-fiction Isaac Asimov scrie nuvela „Mincinos!” In care descrie cele trei legi ale roboticii. Povestile sale au fost recompilate in volumul „Eu, robot” in 1950 – ulterior reproduse ca film, avandu-l ca actor pe Will Smith.

Cele trei legi ale roboticii stabilite de catre Asimov:

  1. Un robot nu poate rani o fiinta umana sau, prin lipsa de actiune, permite unei fiinte umane sa faca rau.
  2. Un robot trebuie sa se supuna oricarui ordin care i-a fost dat de fiinte umane, cu exceptia cazurilor in care aceste comenzi ar intra in conflict cu Prima Lege.
  3. Un robot trebuie sa-si protejeze propria existenta atata timp cat o astfel de protectie nu intra in conflict cu Prima sau a doua Lege.

1950

Alan Turing propune un test pentru a determina daca o masina are cu adevarat puterea de a gandi de la sine. Pentru a trece testul, o masina trebuie sa nu se distinga de un om in timpul conversatiei. A devenit cunoscut sub numele de „Testul Turing”.

1954

George Devol si Joe Engleberger proiecteaza primul brat programabil al unui robot. Acesta a devenit ulterior primul robot industrial, care a indeplinit sarcini periculoase si repetitive pe o linie de asamblare la General Motors (1962).

1957

Uniunea Sovietica lanseaza „Sputnik”, primul satelit artificial care orbiteaza. Acest lucru marcheaza inceputul cursei spatiale.

Sputnik

1964

IBM System/360 devine primul calculator care a fost produs in masa.

1968

Stanley Kubrick face un film din opera “2001: O odisee spatiala” apartinand lui Arthur C. Clarke. Filmul il prezinta pe HAL, un calculator de bord care isi dezvolta propria minte.

1969

SUA folosesc cu succes cele mai noi tehnologii de calcul, robotica si spatiu pentru a ajuta la aselenizarea lui Neil Armstrong pe luna.

1977

Primul film Star Wars este lansat. Filmul lui George Lucas inspira o noua generatie de cercetatori prin imaginea sa despre un viitor uman la care iau parte si roboti precum celebrul de acum R2-D2 si C-3PO.

star wars

1986

Primele produse educationale bazate pe LEGO sunt introduse pe piata, iar Honda lanseaza un proiect de construire a unui robot umanoid care merge.

1994

Dante II, robotul cu opt picioare ce merge, realizat de cei de la Universitatea Carnegie, descinde cu succes in Muntele Spurr pentru a

Un robot de mers pe jos cu opt picioare, Universitatile Carnegie, coboara cu succes in Mt Spur pentru a colecta probe de gaz vulcanic.

1997

Pe 11 mai, un calculator construit de IBM, cunoscut sub numele de Deep Blue, l-a batut pe campionul mondial la sah Gari Kasparov.

Primul turneu RoboCup are loc in Japonia. Scopul acestui turneu este ca o echipa de roboti sa bata cea mai buna echipa de fotbal din lume pana in anul 2050.

1998

LEGO lanseaza primul sau sistem Robotics Inventions (Mindstorms).

Robotica

1999

Sony lanseaza prima versiune a AIBO, un caine robot cu capacitatea de a invata, distra si comunica cu proprietarul sau. Au urmat versiuni mai avansate ..

2000

Honda prezinta public pentru prima data ASIMO, urmatoarea generatie din seria sa de roboti umanoizi

2004

Epsom lanseaza cel mai mic robot cunoscut, care are 7 cm inaltime si cantareste doar 10 grame. Elicopterul robot este destinat a fi folosit ca „aparat de fotografiat zburator” in timpul dezastrelor naturale

2005

Cercetatorii de la Universitatea Cornell construiesc primul robot auto-replicant. Fiecare „robot” este format dintr-un mic turn de cuburi computerizate care se leaga intre ele prin utilizarea magnetilor.

2008

Dupa ce a fost introdus pentru prima data in 2002, binecunoscutul aspirator robot Roomba a vandut peste 2,5 milioane de aparate, dovedind ca exista o cerere puternica pentru acest tip de tehnologie robotizata casnica.

 

 

Sursa: https://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/technology/historyofrobotics.html