Oxigenul joaca un rol important in vietile oamenilor si a altor organisme vii. Pe langa faptul ca este important pentru sanatate si tratamente medicale, acesta ne ajuta de asemenea sa ardem combustibilul, sa tratam apa si chiar sa ne protejam de razele ultraviolete periculoase datorita stratului de ozon.
Alte intrebuintari si informatii importante despre oxigen:
- Oxigenul este un element al carui simbol chimic este O, iar numarul atomic este 8.
- Oxigenul este un element foarte reactiv care formeaza cu usurinta compusi precum oxizii.
- În conditii de temperatura si presiune standard, doi atomi de oxigen se unesc pentru a forma O2 (oxigen molecular, adica 21,8 % din aerul atmosferic), un gaz fara culoare (incolor), fara gust (insipid) si fara miros (inodor).
- Oxigenul este esential vietii umane; acesta se gaseste in aerul pe care il respiram si in apa pe care o bem (H2O).
- Oxigenul constituie aproximativ 21% din aerul pe care il respiram. Este, de asemenea, cel mai comun element din scoarta terestra (aproximativ 47%) si al treilea cel mai comun element din Univers.
- Cantitatea mare de oxigen de pe Pamant este asigurata de ciclul de oxigen care presupune miscarea oxigenului intre aer, vietati si scoarta terestra. Fotosinteza (un proces care transforma dioxidul de carbon in compusi organici cu ajutorul luminii soarelui) joaca un rol major in acest ciclu.
- Ozonul (O3) este o forma alotropa (diferita) a oxigenului care combina trei atomi diferiti de oxigeni. In timp ce ozonul de la nivelul solului este un poluant de aer, stratul de ozon din stratul superior al Pamantului asigura protectie impotriva razelor solare daunatoare prin filtrarea luminii UV.
- Masa soarelui este realizata din aproximativ 1% oxigen.
- Intre anii 1770 si 1780, farmacistul suedez Carl Wilhelm Scheele, clericul britanic Joseph Priestley si chimistul francez Antoine Laurent Lavoisier au cercetat, s-au documentat si au ajutat la descoperirea oxigenului. Numele de oxigen a fost prima data folosit de catre Lavoisier in 1777.
- Terapia cu oxigen este folosita ca si tratament medical obisnuit. Se poate sa fi vazut pacienti la televizor sau chiar si in viata reala care foloseau o masca de oxigen sau o canula nazala (un tub din plastic care se fixeaza in spatele urechilor si asigura oxigenul necesar prin nari).
- Oxigenul mai are si o alta serie de intrebuintari practice precum topirea metalului din minereu, tratamentul apei, ca oxidant pentru combustibilul rachetelor si un numar de alte utilizari industriale, chimice si stiintifice.
- Oxigenul concentrat accelereaza arderile mult mai rapid. Chiar daca este nevoie de o scanteie sau chiar caldura pentru a aprinde un foc, oxigenul concentrat din apropierea carburantilor poate fi extrem de periculos.
Sursa: www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/chemistry/oxygen.html